46037 1 Korinthe 12:7-11 (de spraakgaven profetie, allerlei talen en uitlegging van talen 1 van 2)
I. Ik heb wel eens eerder gezegd dat er ongeveer 26 godsdienstige boeken in de omloop zijn, inclusief de Bijbel.
A. Van alle godsdienstige boeken is de Bijbel geheel uniek! Uniek omdat de Bijbel als enige de toekomst met 100% nauwkeurigheid voorspelt.
B. Slechts één voorbeeld hiervan is, dat er in het Oude Testament zo’n 300 profetieën staan die in de persoon Jezus Christus zijn vervuld.
i. Dit zijn voorspellingen die honderden tot zelfs duizenden jaren gemaakt werden voordat Jezus Christus geboren werd.
a. En elke voorspelling, elke profetie over Jezus Christus is met 100% nauwkeurigheid uitgekomen.
1. En als deze reeds met 100% nauwkeurigheid zijn uitgekomen, kunnen wij er zeker van zijn dat de voorspellingen dat Jezus de kerk op zal nemen en dat Jezus terug zal komen, ook vervuld zullen worden.
(i) Mensen, Jezus Christus komt spoedig terug!
II. Al deze voorspellingen, al deze profetieën die reeds vervuld zijn en die nog vervuld moeten worden zijn door mensen van vlees en bloed gemaakt en deze werden voor ons opgeschreven in de Bijbel.
A. De Bijbel leert ons in Hebreeën 1:1 dat God op velerlei wijzen en langs velerlei wegen in het verleden (Oude Testament) tot de voorouders heeft gesproken door de profeten. (nbv)
i. Hierin zien wij dat het unieke ervan is dat God Zelf deze voorspelling, deze profetiën heeft gemaakt. Maar God heeft er wél menselijke instrumenten voor gebruikt die Hij profeten noemt.
a. 2 Petrus 1:21 zegt: “nooit is een profetie voortgekomen uit menselijk initiatief: mensen die namens God spraken werden daartoe altijd gedreven door de Heilige Geest.” (nbv)
1. Dus nogmaals: God is de bron en God heeft deze mensen door de Heilige Geest de woorden gegeven.
I. Wij zijn de afgelopen weken langer stil blijven staan bij de negen genadegaven die door de apostel Paulus in I Korinthe 12 genoemd worden.
A. Deze negen gaven hebben wij in drie gavengroepen ingedeeld:
i. de openbaringsgaven; waardoor je iets door God te weten krijgt dat je als mens zijnde nooit had kunnen weten.
ii. de krachtgaven; waardoor je in staat gesteld wordt om bovennatuurlijke wonderen te verrichten.
iii. de spraakgaven; waardoor je in staat gesteld wordt om tot of namens God te spreken.
a. De openbaringsgaven en de krachtgaven hebben we reeds op drie zondagen behandeld. Mocht je deze gemist hebben dan kan je ze alsnog via onze website beluisteren.
b. Vanmorgen gaan wij kijken naar de spraakgaven en wij gaan inzoomen op de genadegave van profetie.
LEES 1 Korinthe 12:1-11
Vers 10 – “…en aan een ander profetie,…”
I. Als wij vanmorgen al onze vooroordelen of opvattingen over Bijbelse profeten naast ons neerleggen (mocht je die hebben), zullen wij zien dat een profeet niets meer en niets minder is dan een woordvoerder.
A. Exodus 7:1-2 – “Toen zei de HEERE tegen Mozes: Zie, Ik heb u tot een god gesteld voor de farao en uw broer Aäron zal uw profeet zijn. Ú moet alles wat Ik u gebieden zal tegen Aäron zeggen, en Aäron, uw broer, moet tot de farao spreken, dat hij de Israëlieten uit zijn land moet laten gaan.”
i. Hier zien wij de eerste keer dat het woord profeet in de Bijbel voorkomt. Deze eerste vermelding van het woord geeft ons dan ook de definitie van een profeet; nl. dat hij een woordvoerder is, iemand die voor een ander spreekt.
B. Maar een Bijbelse profeet, een ware profeet is niet zómaar een woordvoerder; hij/zij is een woordvoerder van de levende God, de God van de Bijbel, de Schepper van hemel en aarde. Hij/zij spreekt voor en namens God.
II. Vaak denkt men dat profetie vooral te maken heeft met het voorspellen van de toekomst, maar dat is niet helemaal waar.
A. Profetie heeft uiteraard wel een voorspellend aspect, maar de inhoud van de profetie is ook bedoeld om Gods kinderen op te bouwen, te vermanen en te troosten.
B. Ook kan profetie verborgen dingen aan het licht brengen. Dingen die mensen in hun hart verborgen houden, dingen die niemand dan alleen zij en God weten.
C. Profetie kan veel dingen nog duidelijker maken.
i. Totdat wij dus volmaakt zijn in de heerlijkheid samen met Jezus is de gave van profetie voor Gods kinderen heel erg belangrijk.
III. De profeten die in Hebreeën 1:1 genoemd worden, waren mensen uit het Oude Testament. Om maar een aantal ervan te noemen:
A. Mozes was de eerste profeet. Hij was Gods woordvoerder voor het volk Israël. God sprak door Mozes heen om de Israëlieten o.a. te instrueren en te onderwijzen, vooral in de wet.
B. Koning David behoort ook tot de profeten. In Handelingen 2:30 noemt Petrus hem een profeet. Behalve de voorspellende Psalmen over de komst van Jezus spreekt veel van wat hij geschreven heeft over God Zelf, Zijn werken, Zijn eigenschappen, Zijn heil. Heel veel van Davids profetie was informatief!
C. Denk aan Elijah en Elisah die veelal de koning en de mensen waarschuwden voor het aankomende oordeel van God.
D. Denk aan de grote en de kleine profeten. Over het algemeen hadden deze profeten de taak om de Israëlieten op te roepen om tot God terug te keren. Want met Israël ging het altijd eventjes goed en binnen no-time hadden zij zich van God afgekeerd en hielden ze zich met allerlei onheil bezig.
i. Ook hadden deze profeten de omliggende naties veroordeeld voor hun slechte daden.
E. Veel van wat er in het Oude Testament is geprofeteerd, is reeds met 100% nauwkeurigheid uitgekomen, maar een deel daarvan moet nog worden vervuld en dat maakt de tijd waarin wij nu leven heel erg spannend!
i. De dingen die nog staan te gebeuren kunnen in dit tijdperk, in ons leven vervuld worden.
IV. In het Nieuwe Testament zien wij ook profeten. In Hebreeën 1:1 lazen wij dat God tot de voorouders heeft gesproken door de profeten. Aan het eind van dit vers staat: “Maar nu, in onze tijd, heeft God tot ons gesproken door Zijn Zoon…”
A. Jezus Christus is de grootse profeet aller tijden. Hij was niet alleen de woordvoerder van God, Hij was de menselijke belichaming van God. Hij was God Zelf in een menselijk lichaam.
B. Dus, alles dat de mens nodig heeft om God te leren kennen, om een relatie met God aan te kunnen knopen, om het eeuwige leven te beërven, heeft Jezus aan ons duidelijk gemaakt.
i. Waar de profetieën in het Oude Testament nog onvolledig waren, heeft Jezus alles dat wij nodig hebben volledig geopenbaard.
ii. Heel belangrijk is, dat datgene dat Jezus tot ons gesproken heeft; datgene dat Jezus aan ons heeft geopenbaard, m.a.w. alles dat in het Nieuwe Testament opgeschreven staat, ééns en voor altijd aan ons gegeven is.
C. Nogmaals: Hebreeën 1:1 – “Maar nu, in onze tijd, heeft God tot ons gesproken door Zijn Zoon…”
i. De werkwoordsvorm in dit vers betekent dat wát Jezus gesproken heeft ééns en voor altijd vaststaat.
a. M.a.w. alles dat wij nodig hebben om tot geloof te kunnen komen, om ín ons geloof tot volwassenheid te komen, om volledig voorbereid te zijn op de eeuwigheid heeft Jezus aan ons gegeven. Het is compleet!
1. Judas 1:4 spreekt van “het geloof dat voor eens en altijd aan de heiligen is overgeleverd.”
(i) Nogmaals: alles dat wij nodig hebben is eens en altijd aan ons overgeleverd in de vorm van de Bijbel. Het is compleet! Er ontbreekt niets aan Gods Woord.
D. Ik benadruk dit, omdat er in de kerkwereld valse profeten zijn die beweren dat zij rechtstreeks van God “openbaringskennis” ontvangen.
i. Zij beweren dat zij theologische kennis van God ontvangen die niet in de Bijbel staat.
a. En dit kan dus niet, omdat God ons ééns en voor altijd Zijn gehele openbaring gegeven heeft d.m.v. de profeten in het Oude Testament en d.m.v. Jezus en de schrijvers van het Nieuwe Testament.
1. Er is dus niets dat God ons over Zichzelf en Zijn heilsplan nog duidelijk wil maken dat niet in de Bijbel staat. De Bijbel heeft het laatste woord.
II. Naast Jezus en na Jezus waren er in de kerk ook profeten.
A. Efeziërs 4:11 – “En Jezus heeft sommigen gegeven als apostelen, anderen als profeten, weer anderen als evangelisten en nog weer anderen als herders en leraars,” Om even naar een paar voorbeelden te kijken van profeten uit het Nieuwe Testament:
i. Handelingen 11:27-28 – “En in die dagen kwamen enkele profeten vanuit Jeruzalem naar Antiochië. En één van hen, van wie de naam Agabus was, stond op en gaf door de Geest te kennen dat er een grote hongersnood zou zijn over heel de wereld, die ook gekomen is onder keizer Claudius.”
ii. Handelingen 21:10-11 – En toen wij daar vele dagen bleven, kwam er een zekere profeet uit Judea, van wie de naam Agabus was. En hij kwam naar ons toe, pakte de gordel van Paulus, en nadat hij zijn eigen handen en voeten daarmee gebonden had, zei hij: ‘Dit zegt de Heilige Geest: De man van wie deze gordel is, zullen de Joden op deze manier in Jeruzalem binden en in de handen van de heidenen overleveren’.”
iii. Handelingen 13:1 – “En er waren in Antiochië, in de gemeente aldaar, enkele profeten en leraars,”
iv. Handelingen 15:32 – “Judas nu en Silas, die ook zelf profeten waren, bemoedigden de broeders met veel woorden en sterkten hen.”
Laten we teruggaan naar I Korinthe 12:10
Vers 10 – “…en aan een ander profetie,…”
I. Paulus heeft het hier in I Korinthe 12 over de genadegaven; dit zijn bovennatuurlijke gaven die de mens van nature niet bezit en ook nooit kan bezitten. Het zijn genadegaven, wat inhoudt dat zij uit genade gegeven zijn; wij kunnen ze niet verdienen.
II. Wij kijken vanmorgen naar de genadegave van profetie. Voor alle duidelijkheid: iemand die de gave van profetie heeft gekregen is niet per definitie een profeet. De ambt van profeet is iets anders en daar komen wij ooit nog eens een keer op terug.
A. Ik wil ook nog even zeggen dat de genadegaven elkaar overlappen. M.a.w. de gave van genezing kan niet zonder de gave van geloof. Deze zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden.
III. De gave van profetie; wat is het en wat is het nut en het doel ervan?
A. In zowel het Oude Testament als het Nieuwe Testament is de gave van profetie iets dat je van de Heilige Geest ontvangt, waardoor je op een bovennatuurlijke wijze in staat gesteld wordt om Gods woordvoerder te zijn. God geeft je de woorden om te spreken.
i. Zoals ik zojuist al zei, overlappen de gaven elkaar. Bijvoorbeeld, een woord van wijsheid of een woord van kennis wordt profetie op het moment dat deze woorden uitgesproken worden.
a. Op het moment dus dat de Heilige Geest je een woord van wijsheid of kennis geeft en je het uitspreekt, gebruik je ook de gave van profetie, want je spreekt de woorden die God je op dat moment geeft.
B. Paulus geeft ons het doel van Nieuw Testamentische profetie.
i. I Korinthe 14:3 – “Wie echter profeteert, spreekt tot mensen woorden van opbouw en vermaning en troost.
a. Profetie is ten eerste gegeven om Gods kinderen op te bouwen in het geloof, om ons op te bouwen in ons geestelijke leven, in ons christen zijn; hetzij individueel of collectief als gemeente.
1. God spreekt tot ons d.m.v. profetie om ons op te bouwen, om ons te bemoedigen, om ons sterker te maken.
2. Door profetie bemoedigt God ons om meer op Hem te gaan vertrouwen in de situatie waarin je op dat moment zit.
3. Door profetie spreekt God woorden, die ons wijzen op de beloften van God, beloften die in de Bijbel staan. Dit kunnen dingen zijn die wij misschien al lang weten of dingen die geheel nieuw zijn voor ons, die wij nog nooit eerder hebben gelezen.
(i) Kortom, wanneer wij een profetisch woord van God ontvangen dan zal het ons opbouwen, het zal ons niet afbreken.
b. Profetie is ten tweede gegeven om Gods kinderen te vermanen, hetzij individueel of collectief als gemeente.
1. Door profetie spreekt God tot ons om ons aan te sporen tot het naleven van Gods Woord. Hiermee zegt God dat wij de dingen moeten gaan doen die wij weten. Dingen die wij reeds geleerd hebben.
2. Door profetie worden wij aangespoord om o.a. God te aanbidden, om meer te gaan bidden, om te dienen in de kerk, om de dingen in Zijn Naam te gaan doen waarvan wij weten dat deze dingen gedaan moeten worden, maar die wij nalaten.
(i) Kortom, profetie kan ons vaak het duwtje in de rug geven dat wij nodig hebben.
c. Profetie is ook gegeven om Gods kinderen te troosten. En ook dit geldt voor zowel het individu als voor de hele gemeente.
1. Door profetie herinnert God ons eraan, dat Hij de Heere is, dat Hij op de troon zit, dat Hij over ons waakt, dat Hij alles onder controle heeft.
2. God herinnert ons eraan, dat Hij onvoorwaardelijk van ons houdt, dat Zijn genade vele malen groter is dan welke zonde dan ook die je ooit kan begaan.
3. God herinnert ons eraan, dat Hij ons nooit zal verlaten, dat Hij precies weet wat er in ons omgaat en wat er in ons leven afspeelt en dat Hij ons door deze situaties heen draagt.
4. God herinnert ons eraan, dat voor hen die God liefhebben alle dingen meewerken ten goede, voor hen die overeenkomstig Zijn voornemen geroepen zijn.
(i) Dit is geruststellend, dit biedt mij troost wanneer het erop lijkt dat alles in mijn leven ondersteboven ligt.
IV. Nu tot slot. De gave van profetie is zoals alle andere genadegaven iets dat ons gegeven wordt op het moment dat het nodig is. En God de Heilige Geest bepaalt dat. Hij Die alwetend is, weet precies wanneer een profetisch woord van toepassing is.
A. Dit kan zijn in individuele gesprekken en dit kan zijn in een kerkelijke samenkomst.
B. Omdat wij zelf niet bepalen wanneer wij een profetisch woord krijgen, is het belangrijk om als gemeente van situaties gebruik te maken om God de gelegenheid te geven om ons een profetisch woord te geven.
i. Een van de dingen die ik op mijn hart heb, is dat wij in onze doordeweekse samenkomst een donderdagavond apart zetten om te wachten op de Heere.
a. Ik bedoel daarmee dat wij samenkomen, de Heere aanbidden, tot God bidden en gewoon wachten om te zien of God een woord voor ons heeft.
b. De reden waarom wij dit tot heden nog niet hebben gedaan, is omdat wij als gemeente hierin nog niet samen geïnstrueerd zijn. Wij zijn een gemêleerde groep en het is belangrijk dat wij samen weten hoe wij dit moeten gaan doen.
ii. Ik geloof ook dat God ons profetische woorden geeft tijdens de preek. De gehele Bijbel is sowieso door de Heilige Geest geïnspireerd, dus technisch gezien spreekt God tot ons, wanneer ik het Woord van God open. Ik ben op zo’n moment Zijn woordvoerder.
a. Daarnaast krijg ik vaak een ingeving die niet in mijn notities staat en ik geloof dat ook dat een woord van profetie is.
1. Soms krijg ik feedback van mensen over de preek en dan zeggen zij dat “iets” hen echt heeft aangesproken. Soms kan ik me niet eens herinneren dat ik dat gezegd heb.
(i) Sterker nog, soms beluister ik mijn eigen preken en dan hoor ik mezelf dingen zeggen waarvan ik denk: “Héh, heb ik dat gezegd?”
V. Anyway, God wil elke dag tot ons spreken. Hij doet dat primair door Zijn Woord, de Bijbel. Daarnaast wil Hij ons d.m.v. een profetisch woord ook opbouwen, vermanen, troosten en leiden.
A. De enige voorwaarde is dat je Zijn kind bent, en de enige manier om Zijn kind te zijn is dat je in Jezus Christus gelooft zoals de Bijbel het ons voorschrijft.