46034 1 Korinthe 12:7-8 (de vrucht vs. de gaven en de openbaringsgave wijsheid)
I. Ik ga de studie van vanmorgen beginnen door jullie een aanal foto’s te laten zien. Schrik niet, want het heeft echt met de studie van vanmorgen te maken, althans met de introductie.
A. Voor iemand die weinig geïntereseerd is in auto’s is dit waarschijnlijk een afbeelding van niets meer dan een mooie blauwe luxe stationwagon; een degelijke gezinsauto van Duitse makelij.
B. Maar voor de kenner, de BMW liefhebber, is dit veel, veel meer. De kenner zou zomaar over deze auto kunnen gaan kwijlen. En de echte liefhebber zou als hij het had er zomaar €170.000 voor neertellen.
C. Naast het ontwerp, de superieure materialen die in de productie gebruikt worden en alle nieuwste technologische snufjes die toegepast worden, zit er iets in deze auto dat mij enorm veel boeit! Namelijk de krachtbron onder de motorkap!
D. De V10 hoogtoeren motor:
“De ‘M’ geeft aan welke kracht er onder de motorkap schuilt. 507 pk (373 kW), 5 liter cilinderinhoud, max. koppel van 520 Nm bij een toerental van 6.100 tpm – de V10-hoogtoeren motor kent maar één antwoord als u het gaspedaal indrukt: volle kracht vooruit!. In slechts 4,8 seconden sprint de BMW M5 Touring van 0 naar 100 km/h en 10 seconden later doorbreekt hij de 200 km/h markering. Pure performance!”
i. Voor mij als bekeerde autoliefhebber is dit en blijft dit zeer indrukwekkend. Als ik mezelf helemaal laat gaan, dan ben ik zo’n iemand die hierover zou gaan kwijlen.
ii. Maar voor iemand die totaal geen interesse heeft in auto’s is zo’n auto zinloos, het is zonde van het geld.
a. Ik doe het de laatste jaren weinig, maar mocht ik met een niet-autoliefhebber praten over deze BMW M5 en haar 570 pk en een optreksnelheid van 0 tot 200 km/h in 14,8 seconden, dan krijg ik bijna altijd te horen dat het totaal geen zin heeft om zo’n auto te hebben, want je mag in Nederland toch niet harder rijden dan 120 km/h.
b. Ik krijg daarbij ook te horen dat men het zonde vindt om zo’n auto te hebben, want je kan niet ten volle gebruik maken van al haar kracht.
E. Nu, als de doorsnee mens het zonde vindt om geen gebruik te kunnen maken van de kracht waarover deze BMW M5 beschikt, hoeveel meer zonde moeten wij christenen het niet vinden om geen gebruik te maken van de kracht die voor óns beschikbaar is?
i. Ik ben van mening dat naar verhouding de kracht van de Heilige Geest de meest ongebruikte kracht is die bestaat.
a. En mijn hoop en mijn gebed voor onze studie over de genadegaven, de bedieningen en de werkingen van de Heilige Geest, is dat wij meer in lijn met Gods bedoeling en Gods wil hiervoor zullen komen.
1. Als wij op dit gebied in onwetendheid blijven, is het net alsof wij die BMW M5 instappen, de motor starten, maar de auto niet in z’n versnelling zetten.
(i) Dan heb je zoveel kracht tot je beschikking, maar je schiet er niets mee op, je blijft stilstaan op dezelfde plek.
II. Vorige week zijn wij gestart in I Korinthe hoofdstuk 12 en we hebben ter introductie een aantal dingen gezien:
A. Ten eerste dat Jezus Christus Zijn gemeente bouwt en opbouwt d.m.v. ons; wij die Zijn trouwe volgelingen zijn.
i. En dat Hij ons de Heilige Geest heeft gegeven om ons in staat te stellen om Zijn bouwwerkzaamheden uit te kunnen voeren.
B. Wij hebben ook gezien, dat de hoofdtaak van de Heilige Geest hier op aarde is om van Jezus te getuigen en Hem te verheerlijken.
C. In vers 4 zagen wij, dat er verschillende genadegaven zijn, maar dat het één en dezelfde Heilige Geest is Die deze aan ons geeft.
D. In vers 5 zagen wij, dat er verschillende bedieningen zijn, maar dat het één en dezelfde Heere Jezus is Die deze aan ons geeft.
E. In vers 6 zagen wij, dat er verschillende werkingen ofwel uitingen van Gods kracht zijn, maar dat het één en dezelfde God de Vader is Die deze aan ons geeft.
i. Kortom, er zijn verschillende geestelijke dingen, maar het is één en dezelfde God Die deze aan ons geeft.
F. Als laatste zagen wij, dat Paulus de verscheidenheid hierin benadrukt en dat is geweldig!
i. Want net zoals een ieder van ons in deze zaal verschillend is, zo zijn de genadegaven, de bedieningen en de werkingen van God stuk voor stuk verschillend.
a. God wil een ieder van ons op een unieke wijze gaan begiftigen met Zijn genadegaven en kracht.
1. Alleen moeten wij weten dat deze kracht überhaupt beschikbaar is en dat God ons deze kracht wil geven.
(i) Anders blijven we steken in de eerste versnelling, of nog erger in zijn vrij (neutraal).
III. Voordat we I Korinthe 12 induiken, wil ik nog even iets zeggen over het verschil tussen de genadegaven van de Heilige Geest en de vrucht van de Heilige Geest.
A. Wij weten inmiddels dat de kerk in Korinthe bestond uit mensen die grotendeels geestelijk onvolwassen waren.
i. Er heerste geen onvoorwaardelijke liefde onder hen. Zij sleepten elkaar voor de rechter. Zij maakten zich schuldig aan seksuele zonde waaronder ook incest. Zij waren egoïstisch rondom het Heilig Avondmaal, enz…
a. Persoonlijk zou ik het niet fijn gevonden hebben om een lid van die gemeente te zijn geweest.
b. Maar ondanks al hun tekortkomingen, ondanks de corruptie en dat zij nog heel vleselijk en werelds waren zei Paulus in hoofdstuk 1 dat aan hen geen genadegave ontbreken. M.a.w. zij beschikten over alle genadegaven.
1. Paulus benadrukt hiermee Gods voorziening van de genadegaven. Hij zegt dit niet om hen te prijzen over hun gebruik (misbruik) van de genadegaven.
(i) Hij zegt hier simpelweg dat God hen in alle genadegaven heeft voorzien.
ii. Dit valt mij op, omdat wat de genadegaven betreft lijkt het erop dat God geen eisen stelt, of dat God geen voorwaarden koppelt aan het mogen ontvangen van deze genadegaven.
a. Zoals wij in hoofdstuk 14 kunnen zien, waren de Korinthiërs heel actief in het uiten van deze gaven, en dat ondanks hun vleselijkheid.
1. Wij moeten hieruit dus heel goed begrijpen dat de genadegaven echt door Gods genade aan ons gegeven worden.
(i) Genade betekent dat je iets ontvangt, iets gratis krijgt zonder dat je het verdiend hebt of überhaupt kán verdienen.
B. Wat de vrucht van de Geest betreft zit dat anders. Er is een groot verschil tussen de gaven van de Geest en de vrucht van de Geest.
i. Galaten 5:22 – “De vrucht van de Geest is: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, zelfbeheersing.”
a. Omdat het woord vrucht er enkelvoudig in staat geloven veel Bijbelleraren dat de vrucht van de Geest liefde is, en dat de andere woorden zoals vreugde, vrede, geduld, enz… de liefde omschrijven.
1. In mijn mening klopt dat, want als je dit vers vergelijkt met de omschrijving van liefde in I Korinthe 13 dan zie je inderdaad dat er overeenkomsten zijn. Liefde is geduldig, vriendelijk, enz..
(i) Dus de vrucht van de Geest, liefde, behelst al deze andere karakteristieken.
C. De verschillen op een rijtje:
i. Dit gezegd hebbende is de vrucht van de Geest iets dat te maken heeft met wie je bent als persoon, als christen. Het heeft te maken met je karakter, met je karaktertrekken.
a. Daarentegen is een gave van de Geest iets dat te maken heeft met capaciteiten, bekwaamheden, vaardigheden.
b. Het tweede verschil is dat de vrucht van de Geest zichzelf geleidelijk aan ontwikkelt. Het is iets dat zich progressief in het leven van de christen ontplooit.
1. D.m.v. het heiligingsproces word ik van binnenin door Gods Woord en door de Heilige Geest veranderd. En door deze innerlijke verandering ga ik steeds meer en meer op Jezus lijken, Die liefde is.
2. Daarentegen is een gave van de Geest iets dat men onmiddelijk kan krijgen, zelfs op het moment van wedergeboorte.
c. Natuurlijk kan ik sommige gaven gaan ontwikkelen, maar je hoeft niet per se door een heiligingsproces heen om een genadegave te ontvangen.
1. Het derde verschil is dat de vrucht van de Geest voor iedere christen bestemd is. Elke christen moet op een gegeven moment in zijn/haar leven de vrucht van Galaten 5:22 gaan dragen, en niet alleen één of twee aspecten van de vrucht, maar ALLES!
d. Aan de vrucht kent men de boom, dus ben je een christen dan moet je laten zien dat je een christen bent door de vrucht die je draagt. De vrucht is het bewijs.
1. Daarentegen is een gave van de Geest iets dat per persoon verschilt. Niet iedere christen zal dezelfde gaven krijgen en ook niet iedere christen zal alle gaven krijgen.
2. Het vierde verschil is dat je aan de vrucht van de Geest kan zien hoe geestelijk volwassen iemand is. De vrucht van de Geest toont de diepte van geestelijkheid van de mens aan.
3. Daarentegen doen de gaven van de Geest dat niet.
4. Zoals ik eerder aangaf, zei Paulus dat het de Korinthiërs aan geen genadegave ontbreekt. Zij hadden de gaven van tongen, profetie, apostelschap, enz., maar zij toonden geen liefde, zij droegen geen vrucht.
1. Dit was de kerk waarin de mensen elkaar voor de rechtbank sleepten, waar de mensen voor elk wissewasje van elkaar gingen scheiden, waar zij egoïstisch met elkaar omgingen rond het Heilig Avondmaal. Zij waren zeer ongeestelijk!
D. Ik maak helaas mee dat er mensen zijn die denken juist geestelijker of geestelijk volwassener te zijn omdat zij de gaven uitbundig vertonen.
i. Ik bedoel dit. Ik kom uit een kerkelijk milieu waarin de spraakgaven hoog in het vaandel staan. . .
a. In deze kringen werd er op je neer gekeken als je niet in tongen sprak, niet profeteerde, niet op de grond viel, want in hun ogen vertegenwoordigen deze uitingen een zekere mate van geestelijkheid die men heeft bereikt.
b. Degenen die wel in tongen spraken, die wel profeteerden, die mensen genazen en mensen bevrijdden van demonen, hadden een bepaald prestige in de kerk. Helaas was het zo dat in veel gevallen hun karakter niet overeenkwam met dat van Jezus.
1. Er was dus wel sprake van de gaven van de Heilige Geest, maar niet van de vrucht van de Heilige Geest.
ii. De Bijbel leert ons in I Korinthe 12 t/m 14 dat niet het vertoon van geestelijke gaven geestelijke diepgang van de mens bewijst, maar de vrucht van de geest: je karakter! De vrucht laat zien hoe geestelijk je bent.
IV. Nu, laten we verder gaan met I Korinthe 12. We pakken het vanmorgen op in vers 7. Lees vanaf vers 4.
Vers 7 – “Aan ieder echter wordt de openbaring van de Geest gegeven tot wat nuttig is voor de ander.”
I. Paulus zegt dat elke openbaring, elke bekendmaking of zichtbaar maken van de Heilige Geest aan de christen gegeven wordt tot wat nuttig is. Nuttig voor de ander.
A. Het is niet de bedoeling dat iemand opschept of hoogmoedig wordt over de gave die hij heeft gekregen, maar dat het gaat om de opbouw van de ander. Paulus wijst hen weer op het feit dat zij egoïstisch zijn en dat zij zich moeten gaan richten op anderen.
B. De gave van onderwijs die ik heb gekregen, is dus om anderen ermee op te bouwen. En niet alleen om anderen ermee te dienen, maar ook om anderen te helpen hun gave effectiever te gaan gebruiken.
i. Doordat ik het Woord van God verklaar (het uitoefenen van mijn gave) worden jullie steeds meer en steeds beter in staat gesteld om jullie gaven te gaan ontdekken en te gebruiken.
a. Ik weet 100% zeker dat aan het eind van onze studie van de hoofdstukken 12 t/m 14 velen van jullie meer en beter in staat zullen zijn om je gaven effectiever te gaan gebruiken.
1. Ik weet ook 100% zeker dat als je nu geen flauw idee hebt welke genadegave je hebt gekregen, je aan het eind van deze studie op zijn allerminst ermee bezig zal zijn om deze te gaan ontdekken.
(i) Dus, elke genadegave die God ons geeft is op verschillende wijzen nuttig.
Vers 8 – “Want aan de één wordt door de Geest een woord vanwijsheid gegeven en aan de ander een woord van kennis, door dezelfde Geest;”
I. Ten eerste bedoelt Paulus hier met “woord van wijsheid en kennis” iets dat uitgesproken wordt, het is iets dat door iemand gezegd wordt, het is een gesproken woord. Wijsheid.
II. Het Nederlandse woordenboek van Dale definieert wijsheid als volgt: “de juiste, hoogste, op inzicht en levenservaring berustende kennis en het handelen daarnaar”.
A. Deze vorm van wijsheid is nuttig, het is nodig om in dit leven te slagen, maar het is niet alles, het blijft menselijk.
III. De Bijbel spreekt in Jakobus 3:17 van een “wijsheid die van boven is”, dus afkomstig van God. In Kolossenzen 2:3 zegt Paulus dat in Jezus Christus “al de schatten van de wijsheid en van de kennis verborgen zijn”.
A. Deze wijsheid, Gods wijsheid, gaat veel verder en is veel hoger dan alle menselijke wijsheid bij elkaar opgeteld. En het is deze wijsheid die God aan ons geeft, o.a. in de vorm van een “woord van wijsheid”.
i. Algemeen gesproken wil God dat al Zijn kinderen Zijn wijsheid krijgen. En wij krijgen deze wijsheid door het aan Hem te vragen. Ook door het Woord van God, de Bijbel, ons eigen te maken verkrijgen wij Gods wijsheid.
IV. Maar hoe zit dat dan met een “woord van wijsheid”? Hoe en wanneer komt die gave tot uiting en wat voor nut heeft het?
A. Om deze vraag beantwoord te krijgen is het noodzakelijk om het antwoord te zoeken bij de bron. De beste en de betrouwbaarste manier om een voorbeeld van een gave in de praktijk te zien is om in de Bijbel te kijken.
B. Jezus is ook op dit gebied ons grote voorbeeld.
i. Lukas 20:19-26 – “De godsdienstleraars en leidende priesters zouden Hem graag meteen gevangen nemen. Maar ze durfden Hem nog niets te doen, omdat ze bang waren voor het volk. Daarom probeerden ze Hem iets te laten zeggen waarvoor de Romeinse gouverneur Hem gevangen kon nemen. Zij hielden Hem goed in de gaten en stuurden enkele handlangers op Hem af die zich voordeden als eerlijke, oprechte mensen. “Meester”, zeiden die tegen Jezus, “wij weten dat U eerlijk bent. Wat U de mensen leert, is de waarheid. U laat Zich niet beïnvloeden door wat anderen denken, maar zegt ronduit wat God wil Is het juist om de Romeinse keizer belasting te betalen of niet?” Hij had hen echter door en zei: “Laat me eens een geldstuk zien. Wiens afbeelding staat erop?” “Van de Romeinse keizer”, antwoordden zij. “Welnu“, zei Hij. “Geef de keizer wat de keizer toekomt en aan God wat God toekomt.” Daar wisten ze niets op te zeggen. Hun plan om Hem in het bijzijn van de mensen op een woord te vangen, was op niets uitgelopen.” (hb)
ii. Mattheüs 10:16-20 – “Ik stuur jullie erop uit als schapen onder wolven. Wees zo verstandig en oplettend als slangen, en zo oprecht en onschuldig als duiven. Maar pas op! Men zal jullie voor de rechtbanken brengen en afranselen in de synagogen. Jullie moeten terechtstaan voor presidenten en koningen, omdat jullie bij Mij horen. Dat zijn kansen hun over Mij te vertellen en de wereld te laten weten wie Ik ben. Als je wordt gearresteerd, hoef je je geen zorgen te maken over wat je moet zeggen. De juiste woorden zullen je op het juiste moment worden ingegeven. Dan zijn jullie het niet die spreken. Dan is het de Geest van je hemelse Vader die door je spreekt.” (hb)
a. Jezus bereidt zijn discipelen er op voor en zegt dat zij de gelegenheid zullen krijgen om op het juiste moment Gods woorden te ontvangen.
1. De gave van het “woord van wijsheid” is iets dat de christen op het juiste moment ontvangt in o.a. vijandige situaties.
(i) Dit zagen wij in het leven van Jezus en Jezus belooft het aan Zijn discipelen.
C. Wij zien hier een mooi voorbeeld van in het leven van Stefanus in Handelingen 6, waarin hij net zoals Jezus te maken kreeg met de religieuze leiders.
i. Handelingen 6:8-12 – “Stefanus, vervuld van de kracht die hij van God ontvangen had, verrichtte grootse dingen en wonderen onder het volk. Maar sommigen kwamen tegen hem in verzet. Het waren leden van de zogenaamde synagoge van de Libertijnen, waartoe Joden behoorden uit Cyrene, Alexandrië, Cilicië en Asia. Zij begonnen met Stefanus een twistgesprek, maar ze konden niet op tegen zijn wijsheid en de Geest die door hem sprak. Toen kochten ze enkele mannen om. Die moesten zeggen: ‘We hebben gehoord hoe hij Mozes en God lastert.’ En zo wisten ze het volk en de oudsten en schriftgeleerden op te hitsen. Ze gingen op hem af, sleurden hem mee en brachten hem voor de Hoge Raad. (gnb)
a. Waar Jezus Zijn discipelen op voorbereidde zien wij hier dus in de praktijk tot uiting komen.
1. Er zijn nog meer voorbeelden, maar daar hebben wij geen tijd meer voor.
D. Eigen praktijkvoorbeeld.
V. Nu, ik durf met zekerheid te zeggen dat jullie ooit, of misschien zelfs op een regelmatige basis een “woord van wijsheid” van God krijgen.
A. Ben je ooit in een gesprek geweest met iemand en die persoon stelde je vragen over je geloof? En plotseling kwam er een Bijbelvers in je op en je wist precies hoe die persoon te beantwoorden, waardoor die persoon het ineens begon te snappen?
i. Dat is een woord van wijsheid. Het is een ingeving van bovennatuurlijke wijsheid, die je op een specifiek moment ontvangt en bijzondere resultaten geeft.
VI. Maak je dit niet mee of niet vaak genoeg dan mag je God vragen om jou deze gave te geven.
A. Jakobus 1:5 – “Als iemand van u wijsheid tekort komt, moet hij God erom bidden, en dan zal hij wijsheid ontvangen, want God geeft aan iedereen zonder voorbehoud en verwijt.”
i. Jakobus heeft het hier wel over de algemene wijsheid die God aan al Zijn kinderen wil geven, maar ik geloof dat God ons ook de genadegave, een “woord van wijsheid”, wil geven wanneer wij het nodig hebben.
a. Als je het dus vraagt, verwacht dan ook dat je jezelf in situaties zal bevinden waarin je deze gave nodig zal hebben.
VII. Hoe dan ook, ik wil vanmorgen een ieder van jullie op het hart drukken om de kracht van de Heilige Geest niet ongebruikt in je leven voorbij te laten gaan.
A. Als je denkt zoals ik, dat het zonde is om met een BMW M5 met haar 570 pk in de eerste versnelling te blijven hangen, of in zijn vrij te blijven staan, denk er dan aan hoe zonde het is om de kracht van de Heilige Geest niet in je leven werkzaam te hebben.