46043 1 Korinthe 13 (De liefde 2 van 6)
I. Aan het einde van hoofdstuk 12 zei Paulus tegen de Korinthiërs: “Ik wijs u een weg die boven dit alles uitgaat.”
A. Paulus zegt hiermee dat deze weg die boven alles uitgaat, de weg van de liefde ALLES overtreft; dus ook de felbegeerde “beste” genadegaven die de Korinthiërs nastreefden.
II. Vorige week hebben wij gekeken naar de plaats die God dit hoofdstuk in de Bijbel gegeven heeft; tussen 12 en 14 in.
A. We hebben gezien dat de liefde het enige bewijs is van het werk van de Heilige Geest in ons, onder ons en door ons heen.
i. De liefde is dé toetssteen die God aan ons gegeven heeft om de echtheid van een christen te kunnen bepalen.
B. Wisten jullie dat de liefdeloze christen niet bestaat? De term ‘liefdeloze christen’ is een paradox, het is tegenstrijdig, het is onmogelijk.
i. M.a.w. als je christen bent (als Christus) dan ben je niet liefdeloos en als je liefdeloos bent dan ben je geen christen (als Christus). Liefde is de vrucht van de Geest.
a. Jezus Zelf zei: “Aan de vrucht kent men de boom”.
LEES HOOFDSTUK 13
I. In hoofdstuk 13 houdt Paulus de Korinthiërs de spiegel van Gods Woord, van Gods wezen voor en hij wil hun hiermee duidelijk maken dat de liefde het allerbelangrijkste is.
A. Zelfs belangrijker dan de genadegaven van de Heilige Geest die de Korinthiërs zo hoog in het vaandel hielden en ijverig nastreefden.
B. Lees vers 1-3
i. In deze verzen gebruikt Paulus hyperbolen. Een hyperbool is een sterk overdreven uitdrukking van iets, dat niet letterlijk opgevat moet worden. Bijvoorbeeld: “een zee van tranen” of “ik heb hier een eeuw zitten wachten”.
a. Een zee van tranen bestaat niet, maar het geeft wel aan dat er heel veel tranen zijn gevloeid.
b. Niemand heeft ooit een eeuw op iets of iemand zitten wachten, maar het geeft aan dat iemand in zijn/haar beleving heel lang heeft moeten wachten.
1. In vers 1-3 overdrijft Paulus behoorlijk om zijn punt duidelijk te maken. Hij zegt:
Vers 1 – “Al zou ik de talen van de mensen en van de engelen spreken, maar ik had de liefde niet, dan zou ik klinkend koper of een schallende cimbaal zijn geworden.”
I. Paulus noemt hier ten eerste de genadegave van talen/tongen; en niet alleen van mensen, zoals wij in in Handelingen 2 zien, maar hier noemt hij ook de talen van engelen: engelentaal!
A. Binnen het evangelische Christendom zijn de meningen verdeeld over wat Paulus hiermee precies bedoelt.
B. En omdat ik deze discussie niet belangrijk vind voor het onderwerp van vanmorgen ga ik er geen tijd aan besteden om dit uit te diepen.
C. Ik wil wel zeggen, dat Paulus hiermee duidelijk aangeeft, dat al zou hij de engelentaal machtig zijn, de engelentaal zonder de liefde totaal geen waarde heeft.
II. Zonder dat de vrucht van de Geest, liefde, aanwezig is, heeft het spreken in talen/tongen geen waarde.
A. In Korinthe ging het spreken in talen/tongen gepaard met eigen eer en zelfverheerlijking. De gedachte is: “Kijk naar mij, kijk hoe geestelijk ik ben omdat ik in tongen spreek”.
i. Dit heeft niets met de zelfopofferende liefde te maken. Dit heeft alleen maar met “zelf” te maken.
ii. Het maakte de Korinthiërs niets uit dat de mensen om hen heen er geen baat bij hadden dat zij hardop in tongen spraken. De houding daar was: “Ikke, ikke, ikke, de rest kan stikke”.
a. In tegenstelling tot deze egoïstische hartsgesteldheid van de Korinthiërs houdt de zelfopofferende liefde juist rekening met anderen.
b. Het gaat de liefde om de ander, niet om zichzelf. Vandaar dat Paulus zegt: “Al zou ik de talen van de mensen en van de engelen spreken, maar ik had de liefde niet, dan zou ik klinkend koper of een schallende cimbaal zijn geworden.”
B. Het geluid van een cimbaal of een bekken kan heel mooi zijn wanneer het op de juiste manier en op het juiste moment gebruikt wordt.
C. Maar wanneer het niet gebruikt wordt zoals het bedoeld is, heeft niemand er wat aan. Het geluid is dan alleen maar irritant en het veroorzaakt een hoop ergernis. Stel dat wij ‘s zondags een half uur lang alleen maar op zo’n cimbaal stonden te rammen. Heeft dat zin?
i. Zonder de liefde is zelfs het spreken in engelentaal (als dat überhaupt mogelijk is) niet alleen voor God irritant om aan te horen, maar ook voor degenen om de persoon heen. En de liefde staat dit niet toe!
Vers 2 – “En al zou ik de gave van de profetie hebben en alle geheimenissen weten en alle kennis bezitten, en al zou ik al het geloof hebben zodat ik bergen zou verzetten, maar ik had de liefde niet, dan was ik niets.”
I. Hierin komen de hyperbolen heel duidelijk naar voren.
A. Geen enkele persoon kent ALLE geheimenissen, ook Paulus niet!
B. Geen enkele persoon kan ALLE kennis bezitten, ook Paulus niet!
C. Geen enkele persoon heeft zo’n geloof dat letterlijk bergen zou kunnen verzetten, ook Paulus niet.
II. Paulus zegt: Al zou ik al deze dingen hebben, al zou ik deze dingen kunnen doen, zonder de zelfopofferende liefde ben ik niets!
Vers 3 – “En al zou ik al mijn bezittingen uitdelen tot levensonderhoud van de armen, en al zou ik mijn lichaam overgeven om verbrand te worden, maar ik had de liefde niet, het baatte mij niets.”
I. Paulus geeft hier het voorbeeld van zichzelf dat hij zijn hele hebben en houden zou verkopen en vervolgens met de opbrengst de armen stuk voor stuk zelf zou gaan voeden.
A. Het woord dat Paulus gebruikt, betekent ‘iemand voeren, hap voor hap, zoals bij een baby’.
i. Hij heeft het hier dus niet over het overmaken van een gift op giro 555, maar dat hij zelf naar de mensen gaat en de armen stuk voor stuk met de hand gaat voeren.
a. Al zou hij dit doen, als zijn innerlijke motivatie niet de zelfopofferende liefde is, dan baat het hem niets.
B. Al zou Paulus zijn lichaam opofferen om als een martelaar te sterven, zonder de liefde baat het hem niets.
Dit waren dingen die de Korinthiërs belangrijker vonden dan de liefde.
I. Wat vinden wij belangrijker dan dat wij onszelf opofferen in liefde voor de ander? Waar hecht jij veel waarde aan?
A. Misschien is het voor jou belangrijker om mensen de indruk te geven dat je een geestelijk persoon bent, dan dat je jezelf opoffert om mensen onvoorwaardelijk lief te hebben?
i. Als dat zo is, dan ben je niets!
B. Misschien is het voor jou belangrijker om inzicht of kennis van zaken te hebben? Misschien hecht je veel waarde aan het gelijk hebben?
i. Kennis doet dat met de mens. Paulus zegt dat de kennis de mens opblaast, oftewel dat het de mens een hoge eigendunk geeft.
a. Misschien is het opdringen van je eigenwijsheid voor jou belangrijker dan dat je jezelf opoffert omwille van de ander?
C. Of misschien is jouw liefdadigheid belangrijker? Misschien denk je dat je omdat je meer dan 10% van je imkomsten weggeeft, vrijgesteld bent van jezelf in liefde op te offeren voor de ander?
i. Liefde is jezelf opofferen! Maar jezelf opofferen is niet per se liefde, want er kunnen allerlei andere motieven zijn om jezelf op te offeren.
II. Waar Paulus’ redenering uiteindelijk op neer komt is dit:
A. vers 1 – liefdeloosheid levert niets op dat van waarde is.
B. vers 2 – zonder liefde ben je niets (van waarde).
C. vers 3 – liefdeloosheid baat jou niets (van waarde).
i. Als wij dit in een rekensom uitdrukken dan is het dit: alle genadegaven + inzicht + kennis + geloof + liefdadigheid + je lichaam opofferen – (min) liefde = 0,0
I. In tegenstelling tot wat de media ons leert, is liefde niet een gevoel. Bij sommige vormen van liefde kunnen wij natuurlijk wel een gevoel hebben, maar Bijbelse liefde, agapé, heeft niets met een gevoel te maken.
A. Agapé komt voort uit een keuze. Een keuze die je maakt om óf voor jezelf te kiezen, óf ervoor te kiezen om jezelf geheel aan de heerschappij van Jezus over te geven.
B. Als je voor jezelf kiest, zal de Agapé niet uit je leven voortvloeien, dan zal je de vrucht van de Geest niet dragen.
C. De enige manier dus om agapé voort te laten vloeien uit jouw leven is door aan jezelf te sterven en jezelf te laten regeren door de Heilige Geest.
II. Een van de grootste problemen die de kerk in Korinthe had, was verdeeldheid. Het eerste dat Paulus zegt na zijn aanhef is:
A. I Korinthe 1:10 – “…Ik roep u ertoe op, broeders, door de Naam van onze Heere Jezus Christus, dat u allen eensgezind bent in uw spreken, en dat er onder u geen scheuringen zijn, maar dat u hecht aaneengesmeed bent, één van denken en één van gevoelen.”
i. Zij waren verdeeld. En de enige manier om tot de gewenste eenheid te komen was door de liefde.
B. Christenen hebben nu eenmaal hun eigen meningen en de één is het niet eens met de muziekkeuze;
i. de ander is het niet eens met de preek;
ii. de ander is het niet eens met de zondagsschool;
iii. de ander is het niet eens met het leiderschap;
iv. de ander is het niet eens met de manier waarop er gecommuniceerd wordt;
v. de ander is het niet eens met de beslissingen die genomen worden;
vi. de ander is het niet eens met de informele manier van de diensten;
vii. de ander is het niet eens met de Engelse liederen;
viii. de ander is het niet eens met de organisatie, enz…
a. Als de eenheid van de gemeente dus af moet hangen van het met elkaar eens zijn over dingen, dan kunnen we het wel vergeten.
b. Dit was het probleem in Korinthe, vandaar dat Paulus hun nu in hoofdstuk 13 de spiegel voorhoudt.
III. In vers 4 t/m 7 geeft Paulus ons 15 kenmerken van deze liefde. Het is eigenlijk geen omschrijving van de liefde, het is meer een uiteenzetting hoe de liefde tot uiting komt.
A. We kunnen deze woorden dus meer als werkwoorden zien dan als bijvoeglijke naamwoorden.
Vers 4 – “De liefde is geduldig, zij is vriendelijk, de liefde is niet jaloers, de liefde pronkt niet, zij doet niet gewichtig,”
I. De liefde is geduldig: makrothymeō (werkwoord) betekent: ‘tot het uiterste geduldig zijn, in het bijzonder met mensen’.
A. Waar iemand met een kort lontje heel gauw boos kan worden, heeft liefde een heel lang lont, kilometers lang.
i. Geduld wordt niet gauw boos, sterker nog, het is bijna niet boos te krijgen.
B. Geduld kan heel veel onrecht en onzin van mensen slikken.
i. Chrysostomus, één van de kerkvaders zei over het woord geduld: “dit is een woord dat gebruikt wordt voor de mens die grof benadeeld is, of die onrecht aangedaan is, die alle macht en mogelijkheid bezit om zichzelf te wreken, maar het niet doet.”
C. Geduld wordt in de wereld absoluut niet gewaardeerd. Het wordt gezien als zwakheid, want de wereld leert ons dat wij voor onszelf moeten opkomen, wij moeten op onze strepen staan.
i. Wanneer iemand zichzelf dus niet wreekt, of wanneer iemand eindeloos geduld heeft met een ander die hem persoonlijk benadeelt of onterecht oordeelt, wordt die persoon gezien als een slappeling.
D. Van geduld wordt ook misbruik gemaakt.
i. Bijvoorbeeld mensen die voor zichzelf leven, die een verborgen agenda hebben, gaan vrolijk door met hun liefdeloze praktijken, want degene die dit soort geduld handhaaft, laat het maar toe.
E. Dit soort geduld (de liefde) komt voort uit een volledig overgegeven leven aan Jezus Christus.
i. De persoon die met dit geduld liefheeft, weet met 100% zekerheid dat God 100% te vertrouwen is met 100% van zijn leven.
ii. Deze zekerheid geeft je dan ook de houding dat God alles onder controle heeft, waardoor je jezelf:
a. niet hoeft te wreken, niet op je strepen hoeft te staan, niet voor jezelf op hoeft te komen en jezelf niet moet gaan verdedigen.
b. je weet dat het Gods pakkie aan is, dat God ook met de andere persoon bezig is en dat God het op Zijn tijd en op Zijn manier zal gaan oplossen.
1. Geduld beweegt je hart om voor die persoon of personen dagelijks te bidden, want je gelooft met heel je hart de woorden van Jakobus 5:16:
(i) “Een krachtig gebed van een rechtvaardige brengt veel tot stand.”
F. God Zelf Die liefde is, is ons ultieme voorbeeld van dit soort geduld.
i. 2 Petrus 3:9 – “De Heere vertraagt de belofte niet (zoals sommigen dat als traagheid beschouwen), maar Hij heeft geduld met ons en wil niet dat enigen verloren gaan, maar dat allen tot bekering komen.”
a. Hier zegt Petrus dat God uit liefde voor mensen met heel veel geduld Zijn toorn weerhoudt, omdat Hij wil dat mensen tot bekering komen.
b. Denk er even na over hoeveel onrecht God van de mens slikt! De hele wereld schopt tegen God, lastert God, haat God! En toch heeft God geduld met de wereld.
1. Ja, er komt een moment dat God Zijn toorn over alle goddelozen heen laat komen (lees Openbaring 6-18), maar voor nu heeft God geduld met de mens omdat Hij van de mens houdt en wil dat mensen tot bekering komen.
(i) Liefde wil mensen bereiken, wil mensen winnen, wil mensen redden. Geduld geeft ons datgene om dit te kunnen doen!
II. De liefde is vriendelijk: chrēsteuomai (werkwoord) betekent in de eerste plaats: ‘bruikbaar zijn, nuttig zijn’. Het betekent ook: ‘dienend zijn en genadig zijn’.
A. Waar geduld alles van andere mensen slikt, geeft de vriendelijkheid alles aan de ander; zelfs aan zijn/haar vijanden.
i. Vriendelijkheid is de tegenhanger van geduld.
B. Toen Jezus Zijn discipelen (ons ook dus) opdroeg om hun vijanden lief te hebben, bedoelde Hij niet om een vriendelijk gevoel voor hen te hebben, maar om vriendelijk te zijn!
i. Mattheüs 5:40-41 – “Als iemand u voor het gerecht wil dagen en uw onderkleding nemen, geef hem dan ook het bovenkleed; en wie u zal dwingen één mijl te gaan, ga er twee met hem.”
ii. LEES LUKAS 6:27-36
a. Als de Heere ons opdraagt om vriendelijk te zijn jegens onze vijanden, hoe veel vriendelijker horen wij te zijn jegens elkaar als broers en zussen in Christus?
1.Liefde is vriendelijk!
Bijbelstudie en Uitleg De liefde (2/6) – 1 Korinthe 13 – Calvary Chapel Haarlemmermeer