46001 1 Korinthe 1:10-17 (eenheid; essentieel of een luxe)
I. Toen ik nog een ‘echte baan’ had en manager was bij een multinational, was één van mijn grootste uitdagingen om alle neuzen van mijn teamleden in dezelfde richting te krijgen, ofwel om éénheid te creëren binnen het team.
A. Mensen hebben nu eenmaal hun eigen doelstellingen, hun eigen belangen, achtergronden, culturen, hun eigen idealen en normen en waarden, hun eigen agenda’s.
i. En om met al deze verschillen mijn team op een punt te krijgen dat zij hetzelfde willen en hetzelfde willen bereiken, is in mijn ervaring onmogelijk zonder een ‘hoger’ doel te hebben!
B. Zelfs de Gemeente van Jezus Christus, die wel degelijk een hoger doel heeft, heeft hier moeite mee.
C. En niet alleen de algehele Gemeente van Jezus Christus, maar helaas ook in de plaatselijke gemeente hebben mensen moeite om de éénheid te bewaren.
i. Zo was ook de gemeente (kerk) in Korinthe slachtoffer van verdeeldheid, van scheuringen.
II. Vanmorgen pakken wij onze studie in 1 Korinthe op in hoofdstuk 1 vers 10.
BIDDEN
I. In de eerste negen verzen herinnert Paulus de Korinthiërs aan het feit dat zij geheiligd zijn, geroepen heiligen.
A. Dat zij door God apart gezet zijn voor Zijn doeleinden.
B. Paulus herinnert hen aan het feit dat zij de genade van God hebben ontvangen; dat zij in Christus stinkend rijk zijn geworden in het Woord, de Bijbel, en in het kennen van de Schepper van hemel en aarde.
C. Hij zegt, dat God hen staande zal houden tot het einde toe en dat Jezus hen onberispelijk, vlekkeloos, onschuldig zal presenteren aan God de Vader.
i. Hij zegt als het ware: jullie gaan het redden, het komt helemaal goed met jullie. Maak je geen zorgen!
ii. En dan zegt Paulus in vers 9 waarom hij zo zeker kan zijn van zijn zaak:
Vers 9 – “God is getrouw, door Wie u geroepen bent tot de gemeenschap met Zijn Zoon Jezus Christus, onze Heere.”
I. Door deze gemeenschap met Jezus zal God uiteindelijk tot Zijn doel komen met de Korinthiërs.
A. Want gemeenschap hebben met Jezus betekent dat men d.m.v. relatie verbonden is met Hem, en ook dat men deelgenoot zal zijn in Zijn heerlijkheid.
i. Toen Paulus dit schreef, was Jezus reeds verheerlijkt; en ook de Korinthiërs zullen verheerlijkt worden doordat zij met Hem gemeenschap hebben.
B. Omdat God zo ver gaat om de Korinthiërs tot het einde toe volkomen te redden, roept Paulus hen nu op om zich als geredde mensen te gaan gedragen.
Vers 10 – “Maar ik roep u ertoe op, broeders, omwille van de Naam van onze Heere Jezus Christus, dat u allen uit één mond spreekt, en dat er onder u geen scheuringen zijn, maar dat u hecht aaneengesmeed bent, één van denken en één van gevoelen.”
I. Paulus roept de Korinthiërs op om uit één mond te spreken.
A. In de oorspronkelijke taal zegt Paulus dit niet vanuit zijn apostolische autoriteit ofwel dat hij als apostel hen met de Bijbel om de oren wil slaan.
Maar hij zegt het alsof hij aan hun zijde komt staan, zijn arm om hen heenslaat en hen in liefde en genade smeekt om te doen wat hij hun vraagt.
Dan vraagt Paulus dit:
B. … dat jullie uit één mond spreken, ofwel dat jullie eensgezind zijn, dat jullie hetzelfde denken en vervolgens hetzelfde zeggen.
Ik kan er vanmorgen niet alles over zeggen wat erover te zeggen valt, dus neem alsjeblieft de tijd om jezelf hierin verder te gaan verdiepen.
Paulus zegt dat zij uit één mond moeten spreken:
i. Dit betekent niet dat zij zich als een stel robots moeten gedragen zonder dat men een eigen identiteit heeft.
ii. Het betekent ook niet dat men niet voor zichzelf kan denken.
iii. Het betekent wél dat men binnen deze plaatselijke gemeente het absoluut ééns moet zijn wat betreft de essentiële elementen van het Evangelie.
a. Handelingen 2:42 noemt dit de leer van de apostelen. Daarin moeten wij volharden.
b. Dit zijn de fundamentele zaken waarover alle wedergeboren christenen het eens moeten zijn.
1. Dit heeft te maken met wat de Bijbel ‘doctrine’ of ‘leer’ noemt. En Paulus is daar heel fanatiek in.
(i) Titus 2:1 – “…spreek wat overeenkomt met de gezonde leer.”
(ii) 1 Timotheus 1:3 – “Ik herinner u eraan, hoe ik u, toen ik naar Macedonië reisde, ertoe opgeroepen heb in Efeze te blijven, om sommigen te bevelen geen andere leer te onderwijzen,”
(iii) Romeinen 16:17 – “Broeders en zusters, ik vermaan u diegenen in het oog te houden die oorzaak zijn van allerlei tweedracht en ergernis, in strijd met de leer die u hebt ontvangen. Vermijd hen.” (wv)
Ook wij als plaatselijke gemeente moeten het ééns zijn over de leer van de apostelen.
iv. Ik geloof dat wij het ook ééns moeten zijn over onze besluitvorming.
a. Wij die als leiders aangesteld zijn over deze gemeente, moeten het ééns zijn over de beslissingen die gemaakt moeten worden.
b. Beslissingen over hoe wij de middelen besteden, waar wij ons op focussen, wie wij bevestigen in hun respectievelijke bedieningen, wie wij binnenhalen vanuit de Verenigde Staten, waar wij onze diensten houden, hoe wij invulling geven aan onze samenkomsten, enz…
1. Deze zaken worden niet op basis van ‘de meeste stemmen gelden’ besloten, maar een ieder die hierover beslist moet het ermee ééns zijn en er volledig achter staan.
2. Onze besluitvorming is geworteld in gebed. Besluiten worden d.m.v. het ernstig zoeken naar de wil van de Heere vastgesteld.
(i) Pas wanneer wij het erover eens zijn dat de Heere ons Zijn wil duidelijk heeft gemaakt, komen wij tot een besluit.
v. Daarom horen de gemeenteleden ook op het gebied van beslissingen die genomen worden uit één mond te spreken.
a. M.a.w. stel dat één van ons het niet eens is met een beslissing die genomen is of met de gang van zaken.
1. Ga dan niet bij anderen steun zoeken voor jouw ontevredenheid hierover. Ga er alsjeblieft niet over roddelen.
2. Want op het moment dat je dit doet, gaat de deur wagenwijd open voor verdeeldheid waardoor er scheuringen kunnen komen.
(i) Hoe onschuldig het misschien ook lijkt, geef de duivel geen ruimte om verdeeldheid te zaaien.
b. 1 Tessalonicenzen 5:12-14 – “Broeders, wij vragen u respect te hebben voor uw leiders die door de Here zijn aangewezen. Zij verrichten veel werk onder u en wijzen u terecht waar dat nodig is. Respecteer hen en houd van hen, omdat zij zoveel voor u doen. Leef in vrede met elkaar. Broeders, u moet de mensen die hun plicht hierin verzaken, heel ernstig waarschuwen.” (het boek)
1. God is een God van orde. Hij heeft in Zijn gemeente een hiërarchische structuur ingesteld.
2. Dit betekent dat een gemeente die Jezus Christus navolgt, leiders heeft die door Jezus Zelf zijn aangesteld.
3. Over dit soort leiders spreekt Paulus hier.
(i) God gebiedt de gemeenteleden om deze leiderschapsstructuur te erkennen en zich daaraan te onderwerpen.
(ii) Degenen die Gods leiders niet willen erkennen en zich niet willen onderwerpen, moeten volgens Paulus ernstig gewaarschuwd worden.
c. Hebreeën 13:17 – “Gehoorzaam uw voorgangers en doe wat zij zeggen. Het is hun taak over u te waken; zij zullen voor God verantwoording moeten afleggen over wat zij hebben gedaan. Als u hen gehoorzaamt, zullen zij hun werk met voldoening kunnen doen, zonder veel zorgen en moeite. Maar als u hen niet gehoorzaamt, doet u daarmee uzelf tekort.” (het boek)
II. Paulus roept de Korinthiërs op omwille van de Naam van onze Heere Jezus Christus om één te zijn zodat er onder hen geen scheuringen zijn, maar dat zij hecht aaneengesmeed zijn, één van denken en één van gevoelens.
A. Wanneer er in de gemeente, in het Lichaam van Christus, scheuringen zijn, dan is het Jezus Die bloedt! Jezus lijdt eronder.
i. Kijk hoe de ongelovige wereld Jezus minacht wegens scheuringen in kerken. Kijk hoe Jezus hierdoor belachelijk wordt gemaakt.
ii. Paulus zegt hier dat door verdeeldheid, door scheuringen Jezus onteerd wordt.
a. Daarentegen wordt Jezus volgens Johannes 17 juist verheerlijkt wanneer er wél eenheid is.
Paulus roept hen dus op tot eenheid.
Vers 11 – “Want mij is over u bekendgemaakt, mijn broeders, door de huisgenoten van Chloë, dat er twisten onder u zijn.”
I.Van deze Chloë weten wij niet meer dan dat zij hier genoemd wordt. Dus ga ik er niet verder op in.
II.Hoe dan ook, haar huisgenoten hebben Paulus op de hoogte gebracht van de problemen in de kerk. En hij zegt dat er twisten onder hen zijn.
A. Met ‘twisten’ bedoelt Paulus dat zij een hoogmoedige houding hadden ten opzichte van elkaar.
Vers 12 – “Ik bedoel dit, dat ieder van u zegt: Ik ben van Paulus, ík van Apollos, ík van Kefas, en ík van Christus.”
I. Er waren blijkbaar verschillende groepen die zich hadden gevormd wegens hun voorkeur. Wij weten niet precies wat de reden is van deze partijvorming, maar hoe dan ook, Paulus wijst het radicaal af.
A. Misschien voelde één groep zich verbonden met Paulus, omdat hij de stichter van de gemeente was.
B. De ander voelde zich misschien meer verwant met Apollos, omdat hij welbespraakt was of omdat hij de huidige voorganger was.
C. Een ander voelde zich misschien verbonden met Kefas (Petrus), omdat hij een eenvoudige visser was die hen in straattaal toesprak.
D. En dan was er ook nog de groep die de leiderschapsstructuur van de gemeente totaal niet erkende en op een hele vrome manier zei dat zij zich alleen maar aan Jezus Christus onderwerpen.
i. Dit zijn trouwens de trotste mensen. Zij achten zichzelf bijzonder, een uitzondering, want zij hoeven zich niet te onderwerpen aan het gezag van het leiderschap; zij rapporteren direct aan Jezus.
a. Stel je voor. Er is een soldaat die gevraagd wordt in welke brigade of bataljon hij zit. En als antwoord zegt hij: “Ik geloof niet in brigades of bataljons, ik ben meer een freelancer”.
“Ik vecht waar ik wil, ik kom en ga wanneer ik wil, ik ben wel een soldaat, maar ik hou niet van de structuur, ik vind dat veel te beperkend.”
“Ik rapporteer direct aan de Minister van Defensie.”
Zou dit in het leger werken?
1. Er zijn vandaag de dag mensen die lak hebben aan voorgangers, oudsten of welke vorm van leiderschap dan ook in de gemeente.
2. Ze zeggen dat zij alleen aan Jezus verantwoording hoeven af te leggen.
(i) Maar alhoewel wij inderdaad uiteindelijk onze verantwoording aan Jezus moeten afleggen, heeft Jezus ervoor gekozen om d.m.v. de leiderschapsstructuur de plaatselijke gemeente te besturen.
Vers 13 – “Is Christus verdeeld? Paulus is toch niet voor u gekruisigd? Of bent u in de naam van Paulus gedoopt?”
I. Paulus laat hier zien hoe absurd hun partijvorming is.
Vers 14-16 – “Ik dank God dat ik niemand van u gedoopt heb dan Crispus en Gajus, zodat niemand kan zeggen dat ik in mijn naam gedoopt heb. Ik heb echter ook nog het huisgezin van Stefanas gedoopt. Verder weet ik niet of ik nog iemand anders gedoopt heb.”
I. Paulus geeft aan dat hij doordat hij weinig mensen gedoopt heeft, geen aanhang voor zichzelf heeft geworven.
A. Het is de mens eigen om leiders op een voetstuk te plaatsen en vervolgens zichzelf te verheffen door met die leider op één of andere manier verbonden te zijn. Ik zie het al voor me:
i. “Door wie ben jij gedoopt?” “Ik ben door de apostel Paulus gedoopt”.
ii. Paulus heeft dus bewust weinig mensen zelf gedoopt, hij liet het aan de gemeenteleden over.
Vers 17 – “Want Christus heeft mij niet gezonden om te dopen, maar om het Evangelie te verkondigen, niet met wijsheid van woorden, opdat het kruis van Christus zijn inhoud niet verliest.”
Van alle problemen die de gemeente in Korinthe had, en het waren er veel, pakt Paulus dit probleem als eerste aan!
Dit geeft aan hoe belangrijk Jezus de eenheid in de gemeente acht.
Johannes 17